Talande webbLyssna

Vandrande skolbuss

En vandrande skolbuss är ett organiserat resande till skolan där föräldrar turas om att följa egna och andras barn till fots eller cyklandes med de främsta syftena att främja barnens hälsa samt förbättra trafikmiljön kring skolan.

Informationsfilm om vandrande skolbuss

Stockholms stad har gjort en informationsfilm om vandrande skolbuss. Den kan du se här:informationsfilm om vandrande skolbusslänk till annan webbplats

Bakgrund

Det pågår en utveckling där allt fler barn skjutsas med bil. Detta leder till en allt mer problematisk trafiksituation vid skolorna. Samtidigt kommer allt fler rapporter som visar att barns inaktivitet, ryggproblem med mera ökar. Med små medel som till exempel vandrande skolbussar kan stora förbättringar för hälsa, säkerhet och miljö ske.

Visste du att 30 % av alla bilresor i Stockholm är under 2 km. För barn tar det cirka 20 minuter att gå eller 8 minuter att cykla.

Frisk luft och motion - gott för kropp och knopp

Fördelarna med vandrande skolbuss är många. Forskning har visat att barn som går eller cyklar på morgonen är friskare, får bättre aptit, ökar sin inlärning och orkar med skoldagen bättre. Motionen gör dessutom gott för de vandrande skolbussföräldrarna.

Tre steg för att komma igång

 1. Ta initiativ och kontakt med andra föräldrar. Skolan eller föräldraråden kan kanske hjälpa till på till exempel föräldramöten.
 2. Kom överens om vilka dagar, tider och uppsamlingsplatser som ska gälla för er.
 3. Gör ett vandrande-skolbuss schema, gärna för hela terminen.

Genom att använda en ”Excel kom-igång-mall för vandrande skolbuss”Excel kommer ni enkelt igång med schemaläggning, vilka rutiner ni ska ha med mera.

Tidigare erfarenheter från vandrande skolbussar

 • Det funkar!
 • Barnens koncentration ökar
 • Lättare att organisera än man trott
 • Barnen hinner prata av sig innan skolan
 • Tidsbesparande då man lämnar mer sällan än tidigare
 • Föräldrar lär känna sina barns kompisar
 • Barnen lär sig att ta ansvar och passa tider
 • Färre bilar och trevligare miljö vid skolan
 • Barnen får trafikvana och lär känna sitt närområde

Långa avstånd? Samåk!

Varje bil har betydelse - reser två barn istället för ett i en bil halveras antalet bilar kring skolan. Barnen kanske till och med kan släppas en bit ifrån skolan och själva gå sista sträckan?

Vandrande skolbuss (pdf)

Beställ reflexvästar gratis

För att säkerställa att ni syns i trafiken och för att det ska bli enkelt att snabbt se vilka barn om ingår i ”bussen” finns möjligheten att få gratis reflexvästar till alla barn av kommunen.

För att få gratis reflexvästar behöver den vandrande skolbussen vara organiserad och omfatta mer än en familj. Till exempel kan föräldragruppen ha upprättat ett rullande schema, kontaktlistor och gemensamma uppsamlingsplatser.

Följande information önskas från er när ni beställer reflexvästarna:

 • En kontaktperson per vandrande skolbuss
 • Antalet involverade familjer
 • Hur många barn som går med i "bussen"
 • Vilken skola och årskurs barnen går i

Beställ reflexväst genom att mejla till varmdo.samhallsbygg@varmdo.se

Västarna finns på kommunhuset, Skogsbovägen 9–11 i Gustavsberg, och kan hämtas ut av kontaktperson eller bud. Utlämning kan ske först då ni mottagit ett bekräftelsemail.

Vi hör gärna mer om era erfarenheter så att vi kan lära oss mer från er som faktiskt deltar i den vandrande skolbussen – detta är dock valfritt.

Senast publicerad: 2019-09-13

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se Mer kontaktinformation