Ny språkförskole­avdelning på Torshälls förskola

Publicerad 28 augusti 2020

Cecilia Lindberg (M), ordförande i utbildningsnämnden, klipper av bandet vid invigningen.

Tidigare i veckan invigdes en integrerad språkförskoleavdelning på Torshälls förskola. Värmdö blir därmed en av de 30-tal platser i landet som erbjuder språkförskola.

Språket är nyckeln till ett framgångsrikt lärande och vi vet att tidiga insatser innan 7 års ålder i många fall är avgörande för barn med språkstörning, då grunden till språket läggs i denna ålder. Därför är det oerhört glädjande att vi nu slår upp portarna till Värmdös första språkförskola, säger Cecilia Lindberg (M), ordförande i utbildningsnämnden.

En språkförskola tar emot barn med grava, primära språkstörningar. Språkförskoleavdelningen på Torshäll är en integrerad språkförskola. Det innebär att hälften av barnen har en förväntad tal- och språkutveckling, medan de övriga har en språkstörning.

Språket är ett livsviktigt kommunikationsverktyg och vi ser fram mot att kunna erbjuda barn denna form av förskola, där de kan få stöd och utvecklas i sin egen takt, utifrån sina individuella behov, säger Peter Bergström, utbildningschef.

En majoritet av de kommuner som erbjuder språkförskola ligger i Stockholmsregionen. Språkförskolan i Torshäll finansieras av Värmdö kommun och Region Stockholm.