• Vattenläcka
    13.00 Arbetet med att laga läckan har dragit ut på tiden på grund av att området runt ledningarna har varit svårtillgängligt. Lagningen påbörjas inom kort och vi hoppas kunna öppna ledningen och spola rent framåt 16-tiden. I dagsläget är det endast tre fastigheter i Mörtnäs som är påverkade av läckan. Vi återkommer med mer information så fort som arbetet slutförts.Tack för tålamod!Delar i övriga Värmdö ...

Rekordmånga sommarjobb i Värmdö!

Publicerad 31 juli 2020

Mall för nyhetsbild

Nog är det en annorlunda sommar alltid – tillsammans har vi i år lyckats åstadkomma rekordmånga kommunala sommarjobb till mer än 160 ungdomar! Det ska jämföras med fjolårets 30.

Vi har anställt 141 ungdomar inom kommunal verksamhet och 20 ungdomar har startat egna företag via Rookie Startup.

Vi är oerhört glada över det gensvar vi fått från arbetsplatser för att bistå alla dessa ungdomar till ett sommarjobb i år. Många delar inom kommunen har tagit ansvar och vi har jobbat aktivt tillsammans för att få ut så många ungdomar som möjligt i sommarjobb, säger Sandra Von Euler, enhetschef och ansvarig för sommarjobben i Värmdö.

Några av de verksamheter och föreningar som haft förmånen att få ta emot våra unga medborgare är Värmdö bibliotek, Ung i Värmdö, Värmdö hamnar, fritidsenheten, Polarna, Sportsheart och Värmdö Ridklubb.

Besök hos sommarjobbarna

Idag träffade vi sommarjobbarna Viktor och Idun på biblioteket i Gustavsberg, och Samim som jobbar hos Ung i Värmdö. De är överens om att det egentligen inte spelar så stor roll vad man gör, huvudsaken är att de fått någon form av sysselsättning:

Jag har flera kompisar som inte fick något sommarjobb så jag är glad för att jag fick det här, säger Idun, snart 16, som ska läsa film på Kulturama i höst.

Film är ett område som Idun också gärna vill arbeta inom:

Jag har fått prova på att vara med både bakom och framför kameran, bland annat i musikvideo.

Arbetet på biblioteket har innebär mer än att ta emot kunder som vill låna böcker. De har varit med och kört post till kommunhuset och fått praktisera sina estetiska kunskaper:

Vi har jobbat lite med inredning – vi har tapetserat några bord med gamla boksidor och lackat det, berättar Viktor, som även han börjar på gymnasiet i höst – det blir antingen fordon och transport på Nacka Praktiska eller marinteknik på Marina gymnasiet.

Förstavalet Marina lockar mest då båtar är ett stort intresse för Viktor. Han står som reserv och väntar på besked om ifall han kommer in. Platsen på Nacka Praktiska lockar också:

"Jag har ett stort motorintresse så det känns också bra" säger han.

Fredag eftermiddag kommer Idun och Viktor att tillbringa på Grisslinge tillsammans med Värmdö biblioteks numer ganska kända rullande bibliotek, bokcykeln.

Samin, som gör sin tredje och sista vecka på Ung i Värmdö, är tillsammans med fritidsledarna Elham och Oskar samt Smilla nere i hamnen. Med anledning av den pågående Stockholm Pride så har de byggt upp en plats för diskussion, häng och fika där både unga och gamla besökare kan klä ut sig och ta en polaroidbild i fotobåset eller testa karaoke.

"Vi har förberett det här under hela veckan. Innan det har jag jobbat med att förbereda flytten av 222:an* till Runda huset" berättar Samim.

Samim börjar andra året på G2:s samhällsvetenskapliga linje med inriktning beteende och vill läsa vidare efter gymnasiet. Vad får framtiden utvisa.

Fakta sommarjobb

Andra sommarjobb som redan genomförts i kommunen är Kommunutvecklarna, ungdomar som jobbat med frågor kring Barnkonventionen och ungas rättigheter, samt Polarna Värmdös sommarjobbare. De gjorde fint runt brandstationen i Mölnvik – de fick bland annat bygga staket och rensa ogräset på brandmännens volleybollplan.

Från och med sommaren 2020 erbjuds kommunens ungdomar sommarjobb endast inom kommunala verksamheter, i kommunala bolag eller inom ideella föreningar. Syftet med kommunala sommarjobb är att ge ungdomar ökad kunskap om arbetslivet så att de kan tillgodogöra sig erfarenhet inför sitt framtida yrkesliv. Det ger även kommunen en möjlighet att marknadsföra sig som arbetsgivare vilket är viktigt för den framtida kompetens­försörjningen.

*mötesplatsen 222:an flyttar till plan 4 i Runda huset och invigs hösten 2020.