”Ungdomar behöver ha trygga vuxna omkring sig”
Publicerad
Vi träffar Erika Landin, kurator på Ungdomsmottagningen, för att höra om hennes arbete för förbättrad psykisk hälsa hos våra ungdomar.
Hej Erika, berätta om ungdomsmottagningen!
- Till oss på ungdomsmottagningen ska det vara lätt för ungdomar mellan 12 - 23 år att komma. Här är det gratis och självklart kan du komma anonymt. Vår mottagning består av en kurator, tre barnmorskor och två läkare.
Vårt uppdrag är att arbeta för ungdomar på ungdomars uppdrag, genom att förmedla kunskap, information och erbjuda stöd och tidiga insatser inom området sexuell, reproduktiv, psykisk och psykosocial hälsa.
Ungdomsmottagningarna har sedan länge haft en stämpel på sig att vara en "tjejmottagning" eller "sexmottagning" men här möter vi alla ungdomar, oavsett om de är sexuellt aktiva eller inte, oavsett kön eller sexuell läggning. Alla är välkomna till oss!
Hur jobbar du som kurator?
- Den största delen av min arbetstid sitter jag i enskilda samtal med ungdomar. Våra samtalsteman varierar stort. Det kan handla om kompisrelationer, oro, stress eller något helt annat som inte känns bra i ungdomens vardag. När något inte känns bra kan man alltid börja hos mig som kurator. Är jag inte rätt instans kan jag oftast hjälpa vidare.
Varje vecka träffar jag och en av våra barnmorskor även klasser från kommunens skolor, oftast 8:or, då de får komma till vår mottagning. Vi berättar om att vi finns och vad de kan få för hjälp hos oss.
Varje termin har vi även samverkansprojekt med andra verksamheter i kommunen för att nå ungdomarna. Senaste åren har vi varit ute på gymnasieskolorna, haft gruppverksamhet kring "Kropp och kärlek" tillsammans med LSS samt varit ute och haft kondomskola på mötesplatserna.
Hur hittar man till er om man vill ha stöd?
- På massor av olika sätt!
- Mottagningen ligger på Tyra Lundgrensväg 6, nere i hamnen på samma länga som ”Kikka sushi”. Det är vi som har spegelglas framför våra fönster.
- Boka en tid hos barnmorska eller kurator. Telefontid varje vardag kl 11:00 - 12:00. Telefonnummer: 08-123 451 60.
- Boka tid via 1177: Till barnmorska eller kurator.
- Boka tid via Alltid öppet: till barnmorska (mottagningsbesök eller videobesök).
- Chatta med mottagningen via Alltid öppet.
- Drop in - måndagar och torsdagar kl. 15:00 - 16:30.
- Kom förbi och be oss boka tid!
Finns det några svårigheter som är för små eller för stora för att komma till er med?
- För små frågor finns inte! Ungdomsmottagningen är ett toppenställe att komma med sina frågor som ungdom, oavsett om det handlar om kroppen, könet, sex, relationer, mående eller tankar.
Dock är vi inte alltid rätt ställe att kunna erbjuda rätt stöd, ibland behöver barnmorskan skicka remiss till exempelvis gynekolog eller abortmottagning. Som kurator här jobbar jag med mild till måttlig ohälsa och erbjuder samtalsstöd och ingen psykologisk behandling.
Kämpar man med mycket ångest, depression eller en ätstörning är vi inte rätt plats. Men som kuratorn kan jag hjälpa till att lotsa dig rätt. Oftast om måendet är för lågt behöver ungdomen en psykologbedömning hos Hamnen (under 18 år) eller vårdcentralen (över 18 år), ibland kan det även vara akut och då kan man behöva få hjälp att åka till BUP-akuten eller en psykiatrisk akutmottagning.
Ser du några utvecklingstrender när det gäller ungas psykiska hälsa?
- Vi har många som kämpar med ångest, ofta på grund av stress, prestationskrav eller relationssvårigheter. En annan utvecklingstrend som varje år återkommer är kampen med mat. Många har trassliga tankar kopplat till sin kroppsuppfattning och förhållandet till mat och träning.
Utöver detta finns alla möjliga bekymmer, men detta är de utvecklingstrender jag tycker mig se - i alla fall under mina 2,5 år som kurator i kommunen.
En utvecklingstrend som vi möter mycket - och de flesta andra ungdomsmottagningar i landet - är smärta vid samlag, ofta är det barnmorskorna som träffar dessa ungdomar. Samtidigt kan det vara påfrestande för måendet och kuratorn kan kopplas in som ett komplement till den vård som ungdomen får hos barnmorskan.
Hur kan vi främja psykisk hälsa hos unga och motverka ohälsa?
- En stor påverkan när det kommer till ungdomars psykiska hälsa är det faktum att de sitter fast i sin egen miljö. De sitter fast i ett tvingande skolsystem tills de gått ut högstadiet, de spenderar hela dagarna med elever som de blivit placerade i samma klass som, de lever med den familj de är födda in i - det är ett par år innan de fritt kan röra sig till andra delar i stan etc. Allt detta kan vara skyddande faktorer för vissa, men också försvårande för andra. Kanske finns det faktorer som gör skolgången svår, kanske är klimatet i klassen infekterat eller så har man föräldrar som mår dåligt eller inte har tid för sina barn.
En vuxen person kan välja bort delar av en försvårande miljö, men det kan inte våra unga. Ett otroligt viktigt skydd för att motverka ohälsa hos unga är alltså att trygga upp deras livsmiljöer. Att vuxna arbetar proaktivt för att möta ungdomarnas behov. Bland annat i skolan, arbeta med klassrumsklimatet, erbjuda saker att göra på fritiden och möta upp stödet som kan behöva finnas för familjer.
Ungdomar behöver trygga vuxna omkring sig för att bli speglade när de navigerar sig genom tonåren som i sig kan vara trassliga. Med en trygg miljö går det att utforska dessa tonår på ett tryggare sätt. Så jag tänker att vi vuxna behöver samverka och möta ungdomarnas behov ännu mer för att främja psykisk hälsa hos våra unga.
Vad kan man som vuxen tänka på om ens barn känner oro?
- Målet är att finnas där och vara en trygg hamn för ungdomars oro. En förälder eller annan vuxen behöver inte vara psykolog eller veta hur de ska hjälpa sina ungdomar genom oron. Men vuxna behöver vara nyfikna, lugna och inlyssnande.
Våga stanna upp, titta på ungdomen, ge denne ett par minuter att få berätta om oron och känslorna!
Ställ gärna nyfikna frågor så ungdomen kan fördjupa sina svar. Vuxna behöver försöka undvika att komma med "kloka råd" eller "smarta lösningar". Oftast är det att bli sedd och hörd som tryggar mest.
Är oron bestående och svår att möta så kan man berätta att det finns stöd att få och erbjuda sig att hjälpa till att boka tid till exempelvis hos kurator på ungdomsmottagningen eller kanske psykolog på Hamnen för en psykologisk bedömning.
Världsdagen för psykisk hälsa
Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. Den här intervjun är den andra i vår artikelserie för att uppmärksamma dagen.
Vill du läsa mer?
Artikel 1 Länk till annan webbplats.
Artikel 3 - publiceras den 24 oktober