Välstädat i Värmdö kommun

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Under helgen genomfördes Städa Sverige på olika platser i kommunen. Deltog gjorde barn och ungdomar aktiva inom Värmdös föreningsliv.

I lördags och söndags var det hög aktivitet kring diken och snår runt omkring i Värmdö, när eventet Städa Sverige gick av stapeln. Runt 30 sällskap från olika barn- och ungdomsföreningar i kommunen samlades på olika platser för att gemensamt hjälpas åt att plocka skräp. I varje städuppdrag ingick 15-20 ungdomar i åldrarna 11-18 tillsammans med en vuxen ledare. Varje deltagande lag fick en ersättning på 5 500 kr.

Bakgrunden till insatsen är att kultur- och fritidsnämnden i Värmdö getts i uppdrag att under 2020 erbjuda barn- och ungdomsföreningar ekonomiska medel i utbyte av naturstädningar, bland annat för att öka trivseln i det offentliga rummet.

”Skräp hamnar i våra vattendrag, i sjöar, i vårt hav, och skadar djur, natur och människor, men tillsammans kan vi bidra till en skräpfri natur och öka medvetenheten kring skräpets påverkan i naturen. Därför har våra lokala idrottsföreningar fått möjligheten att vara med och städa i Värmdö kommun och samtidigt tjäna en slant till föreningskassan, säger Jasmin Farid (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden Värmdö kommun.


Städa Sverige har aktiverat städsugna föreningar inom barn- och ungdomsföreningar i 30 år.