Våtmarkens dag på världens mest uppföljda våtmark

Publicerad

gaddlek

Den 6 april firades Våtmarkens dag på Hemmesta sjöäng – en av världens mest uppföljda våtmarker. Värmdö kommun var på plats och representerades av ranger Kris Luckin och vattenstrateg Jenni Brink Bylund.

På sjöängen pågår projektet EPIKE, vars främsta mål är att lära sig mer om gäddan, dess naturliga habitat och ultimata livsvillkor. Syftet är att säkerställa en god återväxt av gäddan i vår skärgård. Kris Luckin berättade för besökarna om gäddvandringen och säsongens vattenbuffelbestånd.

Här slår vi vassen i gäddtrappan manuellt med lie och reglerar vattennivån med hjälp av en så kallad munk. Det vill säga, en brunn med reglerbara plankor, som gör det möjligt att styra vattenutflödet ut ur våtmarken och därmed även vattennivån. Det här hjälper våra gäddor att hitta tillbaka till havet när de har lekt klart. När det kommer till vattenbufflarna siktar vi på åtta till tio djur i år. Vilket datum de kommer hit och vilka djur det blir är ännu inte spikat. Betessäsongen för vattenbufflarna löper från mitten av maj till mitten av oktober, men påverkas förstås av logistik, betestillgång och vädret, säger Kris Luckin.

Våtmarkens dag på Hemmesta sjöäng

 

Vattenstrateg Jenni Brink Bylund passade på att informera om kommunens vattenvårdsarbete och visade bland annat upp kommunens skyltar med information om hållbart båtliv Länk till annan webbplats.. Hon berättade också att Hemmesta sjöäng är en av de mest dokumenterade våtmarkerna i världen, och om vikten av att våtmarken sköts för att bevara de ekosystemtjänster (gratistjänster som naturen ger oss människor) som våtmarken genererar.

Hemmesta sjöäng är ett exempel på en framgångsrik vattenvårdsåtgärd. Här bedrivs forskning som visar på nytta och värde av våtmarker, och den är en lekplats för flera fiskarter. Från en bäck via en fiskpassage tar sig inte bara gäddor upp på ängen, utan också abborre och mört, säger Jenni Brink Bylund.

Under dagen fick de yngre besökarna prova på att artbestämma insekter och djur, som de håvat upp från sjöängens botten. Den är rik på mat för gäddyngel, andra fiskar och fåglar. Fågelklubben var också på plats och lånade ut kikare till besökare som kunde se sångsvan, bläsgås och havsörn.

Bra att veta:

  • Hemmesta sjöäng är en våtmark och ett rekreationsområde för fågel, fisk och människa. Kommunen ansvarar för driften och skötseln av områdets anläggningar och stigar. Här pågår det internationellt uppmärksammade projektet EPIKE som ska ge gäddorna en ljusare framtid. Varje år arrangerar Sportfiskarna Våtmarkens dag tillsammans med kommunen.
  • Kommunen fortsätter att satsa på våtmarksprojekt. Tidigare i år beviljade Länsstyrelsen ett bidrag på drygt 4,5 miljoner till ytterligare två våtmarksprojekt i Värmdö. Pengarna ska användas till att anlägga en dagvattendamm vid Farsta slottsvik och en ny gäddvåtmark vid Koviks mosse.

 

PS: Vill du hålla koll på gäddorna och andra besökare, som bävrar och grodor? Kika här:

Fiskdata.se - Fiskräkning i Hemmesta sjöäng, Värmdö kommun Länk till annan webbplats.