Miljöbokslut

Värmdö kommun gör årligen ett miljöbokslut. Miljöbokslutet ger en samlad bild vad som gjorts inom miljö- och klimatarbetet och följer upp hur det går med de mest centrala målen för kommunen.

Vision 2030

Miljöbokslutet är strukturerat utifrån Värmdös framtidsvision – Vision 2030 som handlar om kommunens vision om ett framtida socialt-, miljömässigt- och ekonomiskt hållbart Värmdö 2030.

Visionen om ett ekologiskt hållbart Värmdö består av Värmdös sex lokala miljömål sammanfattade som två mål:

1. "En god miljö med begränsad klimatpåverkan” och

2. ”Ett hållbart resursutnyttjande där växt- och djurlivet på land och i vatten är i balans”.

Miljöbokslut för 2023

Den sammanfattade bilden av vårt senaste miljöbokslut visar att kommunens miljö- och klimatarbete löpte på i stort enligt plan. Många åtgärder har gett god effekt. Men det finns också utmaningar.

Exempel på åtgärder med positiv utveckling:

  • Växthusgasutsläppen från kommunens fordon och arbetsmaskiner minskade med 48 procent tack vare både ökad användning av biodiesel i stället för diesel och optimerad körning.

  • Beslut om kommunens första klimatbudget för perioden 2019–2045 (en utsläppsbudget som består av växthusgaser). Den ska hjälpa kommunen att nå klimatmålet om netto-noll utsläpp till 2045.

  • Elproduktionen från solceller på kommunens fastigheter ökade till 245 kWh.

  • Kommunen kommer uppnå lagkraven för laddinfrastruktur till 2025. Total lät kommunen installera 31 laddstolpar under 2023.

  • Den kommunala miljöövervakningen av ytvatten har lett till en bättre kunskap om ’hotspots’ där vattenkvaliteten är bristfällig och ytterligare åtgärder krävs.

  • Många lokala naturvårdsprojekt som främjar biologisk mångfald genomfördes, bland annat gjordes en pollinatörinventering där guldsmalbiet hittades som man trodde var utdött i regionen.

  • Genom att domen om rening av lakvattnet från JM:s krossupplag vann laga kraft har positiva steg tagits för att på sikt minska miljöpåverkan från Ekobacken på Farstaviken.

Exempel på utmaningar:

  • De totala utsläppen för kommunorganisationen ökade under 2022 (den senaste tillgängliga analysen) och för att få bättre dataunderlag för klimatanalysen krävs att verksamheterna fortsätter ställa krav på rapportering av utsläpps- eller drivmedelsdata i sina upphandlingar.

  • Området hållbar mobilitet och framkomlighet och arbetet med en mobilitets- och framkomlighetsplan har försenats på grund av svårigheter att rekrytera.

  • I stort sett ingen utbyggnad av gång- och cykelvägar eller infartsparkeringar har skett vilket har påverkats av markägande och detaljplanearbetet.

  • Styrningen behöver tydliggöras rörande miljö- och klimatkrav där kommunen själv bygger nytt, renoverar eller bygger om.

  • Kommunen som helhet uppnår inte målet om andelen ekologiska livsmedel samtidigt som förskolorna når målet.

  • Trots färdigställda förstudier har genomförandet av våtmarksprojekten försenats på grund av resursbrist.

Miljöbokslut 2023 Länk till annan webbplats.

Miljöbokslut

Här hittar du kommunens miljöbokslut från tidigare år.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Miljöbokslut 2019.pdf , 3.8 MB. 3.8 MB 2020-10-07 10.53
Miljöbokslut 2020.pdf , 1.3 MB. 1.3 MB 2021-08-19 11.17
Miljöbokslut 2021.pdf , 2.4 MB. 2.4 MB 2023-05-03 14.09
Miljöbokslut 2022.pdf , 1.4 MB. 1.4 MB 2023-04-24 14.30