Är ni med i kampen mot skräpet? - Anmäl er senast 15 maj

Varje vår deltar Värmdö kommun i Skräpplockardagarna (tidigare Vi håller rent) - Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

2019 deltog nästan 5000 unga hjältar runt om på Värmdö och 690 647 hjältar runt om i landet! Skolor och förskolor, både kommunala och privata samt ungdomsföreningar anmäl er till Skräpplockardagarna senast den 15 maj 2020. Anmälan öppnar 31 janurari och stänger 15 maj.

Anmäl erlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Material

Ändring - vi pausar materialbeställning till skolor och förskolor på grund av Covid-19

Hej alla anmälda till Skräpplockardagarna!

Med anledning av Covid-19 pausar vi nu alla nya beställningar av material tills vidare från och med den 17 mars.

Vi vet att ni har mycket annat att tänka på just nu och att det kan vara svårt för er att i nuläget garantera att det finns personal som kan ta emot materialet. Det innebär ökade kostnader, både för er och för oss, att få det skickat igen. Vi har därför beslutat att från och med 17 mars pausa alla nya beställningar.

Om detta innebär stora problem för er, maila omgående till spd@hsr.se.

Paket som beställts nyligen är på väg fortfarande och bör vara framme senast onsdag.

Vi hoppas att många av er redan kunnat åtnjuta frisk luft och nya lärdomar i samband med skräpplockningen.

 

Materialet hos Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta hand om skräpet

Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Skolor och förskolor lämnar insamlat skräp vid sina ordinarie sophanteringsplatser. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk eventuellt till en återvinningscentral om möjlighet finns.

Öppettider på kommunens återvinningscentraler

Tekniska driftsavdelningen kan hjälpa till att ta hand om det insamlade skräpet om ni inte har möjlighet att ta er till en återvinningscentral. Gör en anmälan via e-tjänstenlänk till annan webbplats välj område park och grönytor, använd kartan för att pricka ut vart påsarna finns.

Bra att tänka på när du plockar skräp med barn

Prata om skräpet

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen.

Var uppmärksam på farligt skräp

Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Följande skräp bör inte barn plocka:

  • Trasigt glas
  • Vassa föremål av trä, metall eller plast
  • Batterier
  • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
  • Olja, oljefat
  • Kondomer

Undvik vägar och fågelskyddsområden

Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar där det tyvärr ofta ligger en hel del skräp. Men vägstädning klassas som vägarbete och kräver särskild utbildning i bland annat trafiksäkerhet. Tänk på att vägområdet kan sträcka sig flera meter från vägen och inkludera både vägren och diken.

Försäkringar för små skräpplckare

Håll Sverige Rent har inga försäkringar för skräpplockare, utan det är den som anordnar den enskilda skräpplockaraktiviteten som står för försäkring. Exempelvis en skola för eleverna eller en förening för sina medlemmar.

Mer information

Har ni ytterligare frågor om avfallshanteringen eller annat är ni välkomna att vända er till Servicecenter 08-570 470 00 alternativt varmdo.kommun@varmdo.se med dessa.

Mer information om Skräpplockardagarna finns på 

Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster