Vi Håller Värmdö Rent

Varje vår deltar Värmdö kommun i Vi Håller Rent - Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2018 deltog 676 366 hjältar runt om i landet! Är ni också med i kampen mot skräpet?

Nu finns material att hämta!

För er som anmält er före 31 mars finns from vecka 18 material att hämta hos Internservice i kommunhuset, Skogsbovägen 9-11. Uppge vilken skola, förskola eller ungdomsförening ni kommer ifrån och vem ni uppgivit som kontaktperson. Ingång till Interservice hittar ni mitt emot Hälsans hus. Där finns ringklocka om ni inte kommer in.

Till er som anmält er efter 31 mars delas material ut efter att övriga hämtat sitt material och vi ser hur mycket som finns kvar. Det går också bra att plocka skräp i egna påsar eller köpa material i

Håll Sverige Rent webshoplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så gör ni med ert insamlade skräp

Vill ni ha hjälp att ta hand om ert insamlade skräp kan ni markera en uppsamlingsplats på en karta där ni samlar ihop säckar och påsar och maila det till christina.wikberger@varmdo.se så hjälper tekniska
driften till med att hämta upp skräpet.

Ni kan också själva ta hand om det skräp ni samlat in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk eventuellt till ÅVC om möjlighet finns.

Bra att tänka på när du plockar skräp med barn

Prata om skräpet

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen.

Här finns material om nedskräpning och återvinning – allt anpassat efter läroplanenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var uppmärksam på farligt skräp

Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Undvik vägar och fågelskyddsområden

Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar där det tyvärr ofta ligger en hel del skräp. Men vägstädning klassas som vägarbete och kräver särskild utbildning i bland annat trafiksäkerhet. Tänk på att vägområdet kan sträcka sig flera meter från vägen och inkludera både vägren och diken.

Tips!

På Håll Sverige Rents webbplats finns massor av nyttig information om skräpkampanjen.

Allt hittar ni härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Glöm inte att anmäla er i tävlingen om fina priser!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Företag och privatpersoner kan också anmäla sig

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop från och med 6 februari 2019.

Håll Sverige Rent webshoplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skräpplockarapp

Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Skräpplockarappen Skrappenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion!

Vid frågor om Vi Håller Värmdö Rent, kontakta Christina Wikberger, miljöstrateg via christina.wikberger@varmdo.se.

Vid generella frågor om Håll Sverige Rent!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tack för att ni är med i kampen mot skräpet!