Inventering av små avlopp

I Värmdö kommun finns omkring 15 000 små avlopp. För att säkerställa att avloppen uppfyller dagens miljökrav utför kommunen inventeringar av dessa. Utifrån denna tillsyn vet man att cirka 60–70 procent av dem inte uppnår miljökraven.

Paddling i skärgården

Tänk att vi har 15 000 fastigheter som i ena änden av fastigheten leder ner sitt avloppsvatten i marken och i andra änden har sin dricksvattenbrunn där vattnet tas upp igen. Och på andra sidan häcken ligger grannens avloppsbrunn, eller dricksvattenbrunn…

För att fungera behöver en avloppsanläggning underhållas, precis som ditt hus i övrigt. För att säkerställa att de små avloppen uppfyller dagens miljökrav utför kommunen inventeringar av dessa. Eftersom vi vet att cirka 60–70 procent av anläggningarna inte uppnår miljökraven gör det vårt arbete ännu viktigare.

Frågan är prioriterad och därför har kommunen ett mål att alla dessa 15 000 små avlopp ska vara inventerade (granskade) senast år 2020.

Inventering 2020

Läs mer om 2020 års inventering:

Inventering fastland 2020

Inventering skärgården 2020

Frågor och svar om små avlopp

Vill du veta mer om kommunens inventering eller har andra frågor om små avlopp kan du läsa mer på länken nedan.

Vanliga frågor om små avlopp

VA-rådgivning

Vatteninfo Sverige AB har fått uppdraget att ge fastighetsägare i Värmdö kommun kostnadsfri rådgivning om småskaliga vatten- och avloppslösningar. Syftet med rådgivningen är att underlätta för dig vid renovering eller nybyggnation av en avloppsanläggning eller om du har probelm med ditt dricksvatten.

Rådgivningen är fristående från kommunen, och både du som bor permanent i Värmdö och du som har ett fritidsboende är välkommen att boka tid för en timmes kostnadsfri rådgivning. Rådgivningen sker på vardagar framför allt per telefon, men det är även möjligt med personligt möte. Du kan välja att boka tid för telefonrådgivning om vatten eller avlopp.

Förboka VA-rådgivning

Du kan förboka rådgivning via telefon eller boka in rådgivarna vid ett personligt möte i kommunhuset på torsdagar mellan kl. 10:00–14:00.

Boka din rådgivningstidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Drop-in torsdagar kl. 14-17

Vi tar även emot drop-in besök i kommunhuset på torsdagar mellan kl. 14:00-17:00, du behöver inte boka tid för detta.

På sidan Små avlopp finns mer information om drop-in