Tyck till
Talande webbLyssna

Matavfallsinsamling i flerbostadshus och bostadsrättsföreningar

Flerbostadshus

Flerbostadshus och bostadsrättsföreningar med gemensam sophämtning (på fastlandet) kan delta i matavfallsinsamlingen. 

Bor du i flerbostadshus eller bostadsrättsförening med gemensam sophämtning och vill att din fastighet ska börja sortera ut sitt matavfall kontakta då fastighetsägaren/styrelsen.

Intresseanmälan

Det är fastighetsägaren/styrelsen som beslutar om ni ska ansluta er till matavfallsinsamlingen. Anmäl ert intresse genom att fylla i intresseanmälan härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En handläggare kommer sedan att kontakta er för mer information.

Förutsättningar

För att kunna ansluta sig till matavfallsinsamlingen krävs att en del förutsättningar uppfylls, till exempel hämtningsmöjligheter i befintligt eller nytt soputrymme.

Material

När det är dags att börja med matavfallssorteringen får ni allt material ni behöver. Ni får speciella sopkärl där enbart matavfall i papperspåsar får läggas och varje hushåll som vill vara med får ett startpaket med påsar och annat som behövs för att komma igång.

Materialet levereras till befintligt soputrymme eller annan överenskommen plats i anslutning till fastigheten. Fastighetsägaren/styrelsen ansvarar för att dela ut materialet till samtliga boende.

Kom igång

  • Utsorteringen av ditt matavfall startar i köket. Du slänger ditt matavfall i bruna papperspåsar anpassade för matavfall. Sorteringsanvisning finns på påsen.
  • Placera papperspåsen i påshållaren. Det är viktigt att påshållaren används.
  • Papperspåsarna slängs i det bruna matavfallskärlet. Ett kärl som är anpassat för matavfallsinsamling. 
  •  

Senast publicerad: 2019-10-23