Trädfällning

Vill du ta ner ett eller flera träd så är det några saker du behöver kontrollera innan för att säkerställa att du har de tillstånd som krävs för att genomföra trädfällningen.

I detaljplanen för ditt område kan det finnas regler kring trädfällning som innebär att marklov krävs innan trädfällning sker. Om din fastighet är inom strandskyddat område kan trädfällning också kräva dispens. En del träd är särskilt skyddsvärda och får aldrig fällas utan tillstånd.

  • Om ditt område ligger inom detaljplan ska du alltid titta på detaljplanen först. Där ser du vad som gäller för just din fastighet. Via kommunens webbkarta kan du själv kan kolla vad detaljplanen säger. Värmdökartan Länk till annan webbplats.
    Är du osäker eller behöver hjälp att tolka planbestämmelserna är du välkommen att boka en digital rådgivning Rådgivning - bygglov, strandskydd, avlopp - Värmdö kommun Länk till annan webbplats. eller ringa till servicecenter telefon 08-570 470 00.
  • Ändrar du naturen nära vatten kan du behöva strandskyddsdispens innan du får börja. Här kan du läsa mer om strandskydd Strandskydd - Värmdö kommun
  • Ska du fälla ett träd som är skyddat som naturminne, eller om området där trädet finns ingår i ett biotopskyddat område eller naturreservat omfattas det av särskilda bestämmelser. Då kan tillstånd/dispens behöva sökas antingen hos länsstyrelsen eller kommunens bygg- och miljöavdelning.
  • Ska du fälla ett särskilt skyddsvärt träd, vilket är mycket stora, gamla eller grova hålträd, kan du behöva samråda med Länsstyrelsen. Läs mer här Länk till annan webbplats.
  • Godkännande från fastighetsägaren. Du behöver i stort sett alltid fastighetsägarens godkännande innan du kan fälla ett träd. Vem som kan ge godkännandet beror på vem som äger marken där trädet står.

Inom detaljplanerade områden får du oftast fälla träd utan att söka marklov. Det finns dock undantag från detta, till exempel för att skydda träd som är särskilt värdefulla i den bebyggda miljön. Det kan vara enstaka träd eller grupper av träd, exempelvis en allé eller gamla, grova träd med höga natur- eller kulturhistoriska värden. Det är också vanligare att det i äldre detaljplaner, så kallade byggnadsplaner, finns trädfällningsförbud som innebär att marklov krävs innan träd fälls.

Observera att om marklov krävs och du inte har fått marklov för din trädfällning innan den sker, är kommunen skyldiga att ta ut en byggsanktionsavgift. Byggsanktionsavgiften beräknas per träd som tas ner vilket innebär att det kan bli höga kostnader om det är flera träd som fälls.

Utanför detaljplanerade områden behöver du oftast inget tillstånd för att fälla träd av vanligt förekommande arter. Områden med höga naturvärden eller särskilt skyddsvärda träd kan innebära att du behöver samråda med Länsstyrelsen i Stockholms län. Detta gäller träd som uppfyller något av följande kriterier:

Jätteträd: Levande eller döda träd som är grövre än en meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd.

Mycket gamla träd: Levande eller död gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år.

Övriga trädslag som är äldre än 140 år.

Grova hålträd: Levande eller döda träd som är grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstammen.

Observera att samråd även krävs om du ska beskära trädet eller om du ska göra markarbeten i närheten av trädet.

Länk till Länsstyrelsen: Åtgärd i naturmiljön Länk till annan webbplats.

Inom strandskyddat område behöver du oftast dispens från strandskyddet för att fälla träd. Kontakta kommunens bygg- och miljöavdelning via servicecenter 08-570 47000 om du har frågor.

Inom inrättande biotopskydd eller naturreservat kan det krävas tillstånd eller dispens för fällning av träd. Vilka regler som gäller framgår för respektive område. Du kan läsa mer om de kommunalt inrättade biotopskydden här Biotopskydd - Värmdö kommun Länk till annan webbplats. och naturreservaten här Natur och naturreservat - Värmdö kommun Länk till annan webbplats..

Vanligtvis söks tillstånd och dispens hos kommunens bygg- och miljöavdelning om det är ett kommunalt inrättat skydd och hos länsstyrelsen om det är länsstyrelsen som inrättat skyddet.

I Naturvårdsverkets karttjänst för skyddad natur kan du se om området är skyddat Skyddad natur Länk till annan webbplats.

Länk till e-tjänst hos kommunen: Ansökan om dispens eller tillstånd inom naturreservat och biotopskyddsområde Länk till annan webbplats.

Länk till länsstyrelsen: Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde | Länsstyrelsen Stockholm Länk till annan webbplats.

Fridlysta träd

Trädarterna avarönn och norskoxel är fridlysta i Stockholms län. Det innebär att du inte får flytta, fälla eller på annat sätt störa dem, utan att först ha fått dispens från länsstyrelsen.

Tillstånd från länsstyrelsen behövs också för ingrepp på så kallade hålträd, det vill säga träd som utnyttjas av hålbyggande fåglar eller fladdermöss. Det kan också gälla träd med förekomst av insekten läderbagge, eller hålek med kattuggla i områden där andra lämpliga boplatser saknas.

Rödlistade arter

Utöver de fridlysta arterna finns andra träd som har höga naturvärden och som är betydelsefulla genom sin art, ålder, utbredning och förekomst. Det gäller till exempel rödlistade arter, som ask och alm. Om trädet är skyddat kan det även finnas förbud mot att ansa trädet. Gör inga ingrepp utan att först kontakta bygg- och miljöavdelningen via servicecenter
08-570 470 00.

Ekar och andra särskilt värdefulla träd

Gamla ekar har mycket höga naturvärden och utgör livsmiljö för en mängd olika insekter, lavar, mossor och svampar. Ekarna är också viktiga för djur som fladdermöss och fåglar. Gamla ekar är särskilt viktiga att skydda. Att fälla en mycket gammal ek kan innebära att mycket stora naturvården går förlorade.

Ekar inom strandskyddat område kan vara skyddade genom strandskyddsbestämmelserna och i detaljplanelagt område kan vissa ekar omfattas av utökad lovplikt. Kontakta alltid bygg- och miljöavdelningen innan du fäller en ek. Länsstyrelsen har uppgifter om vilka ekar i länet som är skyddade som naturminnen.