Hjälp och stöd till företag med anledning av Corona

I projektet Återstart Värmdö har vi tagit fram en nulägsbild där företagare i Värmdö har gett sin input kring situation och behov av stöd. Värmdö kommun vill stötta er företagare på alla sätt vi kan. Här har vi samlat information, tips och vägledning med anledning av den pågående coronapandemin. Både nationella, regionala och kommunala stöd som finns att få för dig som företagare.

Kommunens åtgärdspaket för företag

Det här ingår i Värmdö kommuns åtgärdspaket:

Fakturor

 • På fakturor från Värmdö kommun ändras betalningsvillkor till 90 dagar för de företag som önskar. Kontakta ekonomi@varmdo.se för varje enskild faktura du vill ha förlängd betaltid på.
 • På fakturor till Värmdö kommun ändras betalningstiden till 20 dagar.

Inköp & investeringar

 • Om möjligt tidigarelägga planerade kommunala investering- eller renoveringsprojekt.
 • Om möjligt tidigarelägga planerade inköp.
 • Sträva efter att, inom ramen för gällande regelverk, prioritera lokala anläggningar vid bokning av kurser och konferenser.
 • Sträva efter att i direktupphandlingar tillfråga lokala företag. Intresseanmälan direktupphandling.

  E-tjänst för intresseanmälanlänk till annan webbplats

Tillstånd & tillsyn

 • Värmdö kommun fokuserar extra mycket i rådande situation på att erbjuda god service, korta handläggningstider, stöd och rådgivning. Vid behov kan dialog upprättas för förlängd tidsfrist i tillsynsärenden.

Information, stöd & rådgivning

 • Näringslivsavdelningen lotsar och erbjuder stöd, vägledning och rådgivning. Du når Näringslivsavdelningen på foretag@varmdo.se eller via Servicecenter 08-570 470 00.
 • På företagarwebben varmdo.se/foretaglänk till annan webbplats finns aktuell information med anledning av corona.


Återstart Värmdö

Återstart Värmdö syftar till att hitta insatser som Värmdö kommun kan göra för att säkra arbetstillfällen, skapa sysselsättning och hållbar tillväxt.

Nuläge för Återstart Värmdö

Verksamt.se - samlad information från myndigheter

verksamhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns inforamtion och stöd till följd av coronaviruset men även olika tjänster för dig som driver eller vill starta företag. Bland annat hittar du:

Omställningstödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Innebär att du som företag kan få stöd för dina fasta kostnader om ditt företag har tappat i omsättning under maj respektive juni och juli 2020 på grund av coronaviruset. Det finns förslag att omställningsstödet ska förlängas och även gälla för perioden augusti - oktober.

Omsättningsstöd länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från mars till juli i år. Den enskilda näringsidkaren kan få ersättning med 75 procent av omsättningstappet, med ett maximalt stöd på 120 000 kronor.

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.

Betalningssvårigheterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du betalningssvårigheter eller söker finansiering på grund av coronaviruset? Information om finansiering, lån och hur du ansöker om anstånd med din skatt.

Vad händer om du blir sjuk?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gäller för dig som driver företag och vad som händer om du blir sjuk i samband med coronaviruset.

Information till företag i vissa branscherlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillfälliga regler och ändringar i lagar inom vissa branscher till följd av coronaviruset.

Utveckla ditt företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information och tjänster för dig som vill växa, hitta nya marknader eller finansiering.

Stöd och rådgivning till företagare

Almi

Almi erbjuder finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och har rådgivning till företag som har drabbats av corona. Små- och medelstora företag som har finansieringsbehov till följd av coronaviruset spridning, kan ansöka om Almis Brygglån.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation. Kontakta Almis kundtjänst, på nummer 0771-55 85 00 så lotsar de dig vidare till rätt stöd.

Företagsakuten

Region Jönköping erbjuder kostnadsfritt en nationell företagsakutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till företag i hela landet som drabbas ekonomiskt. Hit kan du som har akuta problem i ditt företag med anledning av corona vända dig. De hjälper dig bland annat i frågor rörande stöd och regelverk, finansiering, personal, juridik och hälsa.

Rådgivning hos Nyföretagarcentrum Nacka Värmdö Tyresö

Genom Nyföretagarcentrum erbjuder Värmdö kommun kostnadsfri och konfidentiell rådgivning, både för dig som vill starta företag och även etablerade Värmdöföretagare. Boka rådgivning på nyforetagarcentrum.se/nacka.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterNyföretagarhjälpenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du även få tillgång till kostnadsfria webinarier och erbjudanden.

Matchajobben.nu

matchajobben.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan företag hitta varandra och samverka i en tid med mycket speciella omständigheter med målsättningen att företag ska kunna hitta nya vägar till uppdrag eller kunna utbyta arbetskraft. På plattformen kan tillgänglig arbetskraft läggas upp samtidigt som företag som behöver arbetskraft kan lägga upp sina behov. Webbtjänsten är kostnadsfri och drivs av Region Stockholm. Affärer mellan parterna som matchas på matchajobben.nu avtalas mellan parterna själva.

Företagarträffar & mötesplatser

Värmdö kommun ordnar olika typer av företagarträffar. Frukostakademinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett forum där vi erbjuder företagare en möjlighet att inhämta ny kunskap och bygga nätverk med andra företagare. Med anledning av corona sker Frukostakademin främst digitalt, och vi anpassar träffarna utifrån rådande restriktioner. Vi erbjuder även olika webinarier för hur du som företagare kan minska dina energikostnader. Vill du få kostnadsfri energi- och klimatrådgivning med tips och råd om hur du kan påverka din energianvändning, läs mer här. Vill du gå på Walk & Talk, en inspirerande promenad tillsammans med andra företagare och samtidigt träffa oss på Näringslivsavdelningen – håll dig uppdaterad via Facebook (Värmdö Näringsliv) när dessa träffar äger rum.

Företagsbesök & Företagslots

För att lära känna Värmdös företag, era behov och utmaningar besöker vi kontinuerligt företagare i kommunen. Nu i coronatider erbjuder vi även digitala företagsbesök, och ett ökat fokus på vägledning och rådgivning kring vilka stöd som finns att få för dig som företagare. Vill du boka företagsbesök eller få lots via telefon/mail? Du når Näringslivsavdelningen på foretag@varmdo.se eller via Servicecenter 08-570 470 00.

Vill du etablera eller expandera ditt företag, där ärendet berör fler än ett område inom kommunens förvaltning, erbjuder vi FöretagsLOTS. Företagslotsen träffas varannan tisdag, där du under mötet träffar tjänstemän som är insatta i de frågor som du behöver svar på och vägledning kring för att komma vidare. Boka FöretagsLOTS.

Nya regler för restauranger och krogar

Nu vidtas flera åtgärder för att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar om krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer.

Folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Informationsblad

Infoblad till livsmedelsverksamheter

Infoblad till förskolor och skolor

Beredskapsplan för företagare

Ny lag angående servering

Kontakt för företagare

Vill du som är företagare komma i kontakt med oss på Värmdö kommun kan du nå oss på följande sätt:

Telefon: 08-570 470 00
E-post: foretag@varmdo.se