Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Niklas Mattsson, kanslichef Värmdö IF, vid Värmdövallen.

Pandemin påverkar Värmdö IF:S hela verksamheten och innebär utmaningar, som exempelvis att uppmana publiken att inte komma, berättar kanslichef Niklas Mattsson.

Coronaanslag vid Värmdövallen.

Hur har coronapandemin på verkat dig?

Yrkesmässigt har pandemin en jättestor påverkan för mig, som kanslichef för Värmdö IF. Vi har en verksamhet med nästan 2000 medlemmar totalt, så det är otroligt många människor som påverkas. Innebandysektion fick stänga ner inomhussäsongen redan den första april istället för i juni. Det har gjort att våra ledare har behövt vara extra kreativa och hitta på alternativ träning.

För seniorerna på fotbollssidan, är säsongen fortfarande inte igång, de får bara träna, inte spela match. Det skapar förstås frustration och påverkar stämningen även om jag upplever att alla förstår och respekterar rekommendationerna.

Många av våra ledare, som arbetar ideellt, är vana att ha kontinuerliga planeringsmöten, nu blir det svårare eftersom man inte kan eller vill träffas fysiskt. På sikt kan det innebära att planeringen av verksamheten påverkas, sedan är det också så att mötena mellan människor är viktiga i sig. Nu har vi många digitala möten och det fungerar ok, men det blir ändå en skillnad mot att träffas på riktigt.

Vi som idrottsförening har en samhällsfunktion att fylla och vi är viktiga för folkhälsan och vi försöker hålla igång verksamheten så mycket som möjligt. Det positiva är att barnidrotten inom fotboll och friidrott är igång som vanligt, med vissa utmaningar som till exempel Folkhälsomyndighetens rekommendation om att max 50 personer får samlas på ett ställe. Det har gjort att vi har uppmanat föräldrar som ska hämta och lämna vid träningarna att komma ensamma istället för att, som i vanliga fall, komma båda föräldrarna och ofta även med syskon.

Vi har också gått ut med att vi inte vill ha publik i samband med våra matcher. Vanligtvis älskar vi engagemang, vi älskar när det är full fart på Värmdövallen och det är konstigt att vi måste hålla tillbaka det. Men vi har att förhålla oss till riktlinjerna även om det känns som att hela världen är upp och ner

För egen del är jag också orolig, absolut, och jag har stor respekt för pandemin. Jag följer rekommendationerna och träffar inte vänner på samma sätt, och inte heller mina barns mor- och farföräldrar. Vår ordförande i innebandysektionen gick nyligen bort väldigt hastigt i corona och han var en nära vän. Det känns tungt när det kommer så nära inpå en och det är svårt att sätta ord på vad jag känner.

 

Tillbaka till porträttkatalogen