Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Shadi Takhan försöker sprida positiv energi till alla han möter. Han säger: Tänk inte på corona hela tiden, då blir du svag. Gå ut i naturen och fortsätt leva!

Idag fixar Shadi Takhan och hans arbetskamrater till rondellerna vid Värmdö marknad.

Sedan coronapandemin bröt ut använder man latexhandskar för att minska risken för smittspridning

Hur har coronapandemin på verkat dig?

Corona påverkar inte mitt liv alls. Det enda som är annorlunda nu är att jag hjälper mina före detta grannar i Sollenkroka att handla varannan dag. Och att jag håller avstånd och följer de noggranna hygienrekommendationerna. Livet stannar inte på grund av corona och jag är inte rädd. Jag tror inte det är någon fara om man är positiv och om man håller på hygienreglerna och håller distansen. Där jag jobbar, på Värmdö kommuns driftsenhet, har vi varit noga med att följa rekommendationerna från första början.

Jag är inte heller orolig för min familj eller mina vänner, vi pratar i telefon och snackar hela tiden om att man ska följa reglerna och om att vara positiv. Jag tror att man lättare blir sjuk om man är rädd eller orolig, jag tror också att man känner sig sjuk om man tänker på corona hela tiden. Om man däremot försöker vara positiv och känner hopp är det lättare att hålla sig frisk.

Det är viktigt att inte låta oron för corona ta över. När jag pratar med folk som är oroliga så tipsar jag om att de kan gå ut i skogen och njuta av det som är vackert. I hela mitt liv, på jobbet och i trädgården försöker jag skapa så mycket lugn och positivitet som möjligt. Det smittar andra om du är positiv tänker jag.

Mina chefer stöttar mig när jag har idéer, de vill att vi ska göra det fint för värmdöborna i parkerna och att vi ska hålla gatorna rena. Under mina arbetsdagar träffar jag många människor och en del är så oroliga att de inte riktigt lever. Då säger jag till dem att det är inte rätt och att de ska håll avstånd och följa myndigheternas rekommendationer, men att de ska fortsätta sina liv. Jag säger: Tänk inte på corona hela tiden, då blir du svag. Gå ut i naturen och fortsätt leva!

Jag försöker hela tiden stödja andra, man måste fortsätta leva, vem ska ta annars hand om livet och samhället? Livet går snabbt och jag säger alltid: Livet är livet, försök se det som är positivt, det hjälper dig och alla andra runt dig. Tittar du rosor som blommor så säger du; åhh vad fina, det är hundra procent positivt och det sprider sig vidare. Så har jag alltid varit.

Tillbaka till porträttkatalogen