Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Tim Eldebrandt vid Lemshaga akademis amfiteater, där sommaravslutningen vanligen äger rum.

I år hålls avslutningen på grund av coronapandemin i respektive klassrum istället. Det blir en stämningsfull sommaravslutning för Tim Eldebrandt och hans klasskamrater i klass 6, Tellus, trots att den är annorlunda.

Utanför matsalen på Lemshaga Akademi sitter en coronarelaterad uppmaning.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

Det påverkar mig ganska mycket, typ att man inte får vara ute och göra saker på samma sätt. Mycket saker, som nöjesparker och andra ställen har stängt. Vi får inte träffa farmor och farfar eller mormor och morfar, det känns jobbigt. Man tvättar händerna väldigt ofta nu både i skolan och hemma. Min familj skulle åka till Spanien i påskas men det gick inte. Det var tråkigt. Vi fick vara hemma och gick mycket promenader istället. Vi ska till Spanien i sommar också men vi vet inte om det går.

Skolavslutningen kommer också vara annorlunda, klassen under brukar göra mat till de som går upp till högstadiet. Det skulle varit en trerätters lunch men istället fick två lärare laga mat till oss. Det blev hamburgare, det var gott men inte lika gott som trerätters, och vi fick sitta utomhus på filtar. Det skulle varit en kul grej att få en sådan fin lunch så det var tråkigt att det inte blev så.

Jag är inte direkt rädd för att bli sjuk själv men jag är rädd att de äldre ska bli sjuka, de är ju i riskgruppen så de får inte bli sjuka. Jag tror att världen kommer få en sämre ekonomi eftersom det är mycket färre som jobbar i andra länder, där allt har stängt. Det kan få effekter på världsekonomin, folk kommer ha mindre pengar och få det svårare om de inte kan gå till jobbet och inte får någon lön.

När jag tittar på nyheterna blir jag lite orolig över att Sverige har högst antal döda i förhållande till hur mycket folk det är i landet. Det är väldigt svårt att veta när pandemin går över, men inom ett halvår tror jag. Då ska jag ha kul och göra saker som jag gjorde innan corona, som att träffa mina morföräldrar och släkt, vara på partys och på ställen med mycket folk.

Tillbaka till porträttkatalogen