Till kommunens startsida
Gustavsbergs gymnasium
Talande webbLyssna

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2020

Ett kollage av byggnaderna vid Ekedalsskolan genom tiderna, samt barn som målar.

Ekedal – en skola genom tiderna

Farstavikens skola Ekedal har en intressant skolmiljö med en samling mycket olika byggnader. Sedan sommaren 2018 har skolan varit under renovering och förbereder sig nu för att öppna upp för verksamhet hösten 2020.

År 1884 uppfördes den första byggnaden på Ekedal, vid namn röda villan. Under åren växte skolan med fler byggnader som idag visar upp ett antal årsringar från olika tidsperioder. Den så kallade gröna villan uppkom 1903 och sedan den gula villan 1915 och sist den bruna rektorsvillan 1920. Den senaste byggnaden är den så kall- ade vita villan, 1962. Under samma årtionde byggdes även gymnastik- och matsalen och den så kallade bruna längan.

Kulturhistoria som lever kvar

En stor del av renoveringen består av att göra byggnaderna mer tillgängliga, med moderna hissar och trappor.

Men byggnaderna behåller sina tidstypiska uttryck genom att alla trädetaljer har sparats tidigt i renoveringen, för att fungera som mallar för de nya utsmyckningarna. Även fönstrena på byggnaderna återskapas i traditionell stil med moderna glas som ger skydd mot både kyla och solsken. Allt detta och lite till görs för att säkerställa att Farstavikens skola Ekedals kulturarv lever vidare in i 2000-talet.

Renoveringen av Ekedalsskolan har varit en omdebatterad fråga i många år och jag är glad att vi har förverkligat den och samtidigt tagit tillvara på den historiska kulturmiljön som många Värmdöbor fram- höll säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör.

Vi ser alla fram emot att få komma tillbaka till Ekedal säger Per Wirmén, biträdande rektor på Farstavikens

En helt nyrenoverad skola med ny skolgård och ett fantastiskt läge som vi verkligen har Man har lyckats omvandla Ekedal till en modern skola men ändå behålla den gamla charmen.

Den nya skolverksamheten

Den nya skolverksamheten kommer gå från förskoleklass till årskurs 4. Till kommande läsår kommer skolan arbeta mycket med rörelse och friluftsliv, vilket man nu har bra förutsättningar till på grund av skolans läge.

Efter renoveringen har skolan fått en större matsal, en renoverad idrottshall med omklädningsrum, renoverade lokaler samt skolgård. Skolgården har eleverna fått vara med och utforma. I februari 2019 fick samtliga klasser redovisad hur deras ”drömskolgård” skulle se ut för projektgruppen. Ett antal av förslagen sattes sedan upp på projektkontorets mötesrum.

Vi får nu en ny skola med fantastiskt fina lokaler och en skolgård som barnen varit med att utforma. Vi måste ta väl hand om vår nya skola och se till att alla, nya som gamla trivs och känner sig trygga. säger Agneta Jonzon, rektor på Farstavikens skola.

Vi ser alla fram emot att få komma tillbaka till Ekedal säger Per Wirmén och Ia Heribertson biträdande rektorer på Farstavikens skola.

0 kommentarer har registrerats