Vårt Värmdö start

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2024

Vattenbufflarna betar.

Våra fyrfota naturvårdare är på plats

Betessäsongen är i gång och tio nya vattenbufflar har hittat hem på Hemmesta sjöäng. De fyrfota vännerna har samma uppdrag som Estnart, Dobby och Nicole hade förra året. Att hålla våtmarkerna öppna och på så sätt bidra till den biologiska mångfalden.

Den 21 maj släpptes årets gäng av vattenbufflar ut på ett område fem hektar större än i fjol. Första gruppen på fyra bjässar släpptes ut i hagen närmast cykelvägen och rastplatsen. Resten av gänget släpptes på andra sidan våtmarken, i hagen bakom fågeltornet.

Allt gick lugnt till. Djuren kändes trygga och välmående. De första fyra bufflarna drog sig direkt till vattnet, medan övriga sex började med att undersöka sina nya marker, innan de rullade runt i gyttjan och kliade sig, säger Kris Luckin, kommunens ranger och gruppchef för natur- och friluftsliv.

Tillsynen av vattenbufflarna kommer i år skötas av åtta driftarbetare. Alla utbildade i vattenbuffelskötsel.

Skötseln är framför allt visuell och här ingår att se till att den så kallade dröglappen, mellan hals och bringa på djuret, är stor och rund, och att öronen inte slokar. Det är tecken på friskhet. Dessutom ingår att se till att djuren har fri tillgång till vatten, vitaminer, mineraler och saltsten, säger gruppchef Tove Äng.

Med fler än tre gånger så många vattenbufflar på Hemmesta sjöäng i år hoppas Kris Luckin och hans gäng på att slippa köpa in vassklippning för området och på så även få en ekonomisk vinst.

Med våra vattenbufflar som naturvårdare hoppas vi nå målet att helt slippa maskiner. Vattenbuffeln brukar ju kallas för spjutspetsar i våtmarksprojekt. De är inte bara proffs på att beta på land utan simmar och dyker gärna för att beta av vattenväxter. Så vi har goda förutsättningar för att nå målet. Räknar vi bort stängslingen sparar vi då in cirka 130 000 kronor

I mitten av oktober är betessäsongen över för vattenbufflarna. Då transporteras de tillbaka för vintern till bondgården i Uppland, där de kommer från.

 

Bra att veta!

Kom gärna förbi och njut av de fantastiska vattenbufflarna. Tack för att du som hundägare respekterar vår skyltning och håller hunden kopplad på sjöängen.

Fakta om vattenbufflarna:

  • En fullvuxen vattenbuffel väger cirka 1,2 ton
  • Vattenbuffeln är en skicklig fästingdödare. Det tar inte lång stund från det att en fästing bitit sig fast i en vattenbuffel förrän den ramlar ner och dör. Just nu forskas det för fullt på detta. I framtiden kanske forskningen utvecklar sig till något som vi får användning av.
  • Vattenbufflarna på Hemmesta sjöäng är indiska vattenbufflar som är födda och uppvuxna i Sverige.
  • Vattenbuffelprojeketet i Värmdö kommun är ett samarbete med företaget Naturgruppen, som hyr ut betesdjuren.