Kultur- och fritidsnämndens stipendiater 2024

Publicerad

Händer som selar på ett piano. 

Värmdö kommun delar årligen ut ett arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet, ett ungkulturstipendium samt ett barn- och ungdomsledarstipendium. Nu är årets pristagare utsedda!

Stipendierna delas ut varje år för att uppmärksamma och främja ett rikt och mångsidigt kultur-, fritids- och friluftsliv. Årets pristagare är Anja Bigrell, Elda Stenmark och Saltsjö Judoklubb.

Kommunens kultur- och fritidsnämnd står bakom stipendierna och de överlämnas den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet utanför Värmdö kulturhus i Gustavsbergs hamn.

Vi är glada att ha möjligheten att främja ett rikt kultur- och fritidsliv på Värmdö. Vi har många talangfulla och drivna invånare i kommunen och därför känns det alltid roligt att få läsa igenom alla nomineringar. Det känns fint att vi får vara med på ett litet hörn och stötta några av de nominerade i deras fortsatta arbete inom området. Stort grattis till årets stipendiater, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Miranda Ahlers (c).

Värmdö kommuns Kulturarbetarstipendium

Anja Bigrell tilldelas Värmdö kommuns Kulturarbetarstipendium på 50 000 kronor.

"Värmdö kommuns kulturarbetarstipendium år 2024 tilldelas Anja Bigrell för hennes projekt att tonsätta tio dikter av Tomas Tranströmer samt göra en inspelning. Anja vill genom att skapa musik och arrangemang till dikterna möjliggöra nya sätt att ta till sig orden och på så sätt bidra till att göra Tranströmers poesi tillgänglig för alla åldrar. Projektet knyter också an till Runmarö där Tranströmer tidvis bodde"

Ungkulturstipendium

Elda Stenmark tilldelas kultur- och fritidsnämndens ungkulturstipendium på 20 000 kr.

"Elda Stenmark tilldelas ungdomskulturstipendiet 2024 för sina kulturella talanger och fängslande karaktärer hon skapar inom sitt område film- och speldesign. I Eldas ansökan fick vi ta del av några av hennes alster, som visar på stipendiatens talanger inom området. Det förvånar oss således inte när Elda beskriver sin stora dröm om att designa karaktärer till spel och film. Med stipendiet ges Elda möjlighet att köpa den datorn hon behöver för att utvecklas i sitt arbete men också öka sina kunskaper i att modellera och skulptera i 3D. "

Barn- och ungdomsledarstipendium

Saltsjö Judoklubb tilldelas kultur- och fritidsnämndens barn- och ungdomsledarstipendium på 20 000 kr.

"Barn- och ungdomsledarstipendiet 2024 tilldelas Saltsjö Judoklubb för sitt inkluderande arbete där träningen är i fokus, inte prestation. På Saltsjö Judoklubb finner man barn, unga och vuxna på olika nivåer. Klubben har varit ständigt verksam i Gustavsberg sedan 1995 och har varit en plats att utvecklas på såväl psykiskt som fysiskt. Utöver sin vardagliga verksamhet arrangerar Saltsjö Judo fler olika evenemang för barn och unga i klubben. Med vetskapen om vikten av rörelse för barn och unga gör Saltsjö Judo ett livsviktigt jobb i kommunen. Saltsjö Judo är en verksamhet som ger alla chansen att utvecklas på sina villkor!"