Sova med lampan tänd

Publicerad

Mall för nyhetsbild

I utställningen ”Sova med lampan tänd” visar fotografen Hans Malm sina bilder från Gustavsberg mellan åren 2005 och 2012. Fotografierna togs nattetid, i pausen mellan nedläggningen av den gamla porslinsfabriken och inflyttningen i de nya bostäderna på det före detta industriområdet. Utställningen hängs upp i Fotoparken måndagen den 12 februari.

- Vilken ny spännande utställning som nu hängs upp i fotoparken. Den skildrar ett skeende/övergång mellan två olika epoker i Gustavsbergs historia och det moderna Gustavsberg vi sett växa fram under de senaste åren, säger Lena Hellström, Chef kultur- och fritidskontoret.

Under en pappaledighet började Hans Malm fotografera i det folktomma samhället så snart tvillingarna hade somnat på kvällen. Han använde en gammal analog kamera, som han placerade på ett stadigt stativ för att undvika rörelse­oskärpa vid de långa exponeringstiderna som krävdes i mörkret.

Under flera minuter absorberade filmens emulsion det rödgula bakgrundsljuset från himlen över fabriksområdet, det flask­gröna skimret från gatlyktorna och det blåkalla strålkastarskenet från bandy­planen och Domusparkeringen. Ibland hjälpte även månen till. Tack vare vatten­partiklarna och snökristallerna i luften uppstod färger som inte syntes med blotta ögat.

Hans Malm är född 1962 i Gustavsberg. Det här projektet gavs ut i bokform med titeln Sleeping with the Lights On på Kehrer Verlag, 2013. Andra böcker och utställningar har bland annat handlat om smartphone-boomen (#mobilism, 2015) och om rivningen av Slussen (2009-2016). Malm fotograferar även på uppdrag av allt från teatrar till industrier och har en dokumentär arbetsmetod han förklarar som ”att hitta i stället för att hitta på”.

Bilderna här är beskurna men kan ses i sin helhet på:

www.hansmalmfoto.se Länk till annan webbplats.

Hans Malm