Värmdö i framkant för samhällets digitala ekosystem

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Intresset för kommunens arbete bland andra offentliga aktörer är stort. Vi blir alla mer digitala, som individer och företag, som offentliga organisationer och företag. Ju mer digitala vi blir, desto större är möjligheten och behovet att dela information för att effektivisera och underlätta. Det är samhällets digitala ekosystem.

Värmdö kommun sprider smarta lösningar och nya arbetssätt för en innovativare offentlig sektor. Som ett led i detta deltog Värmdö kommun i Innovationsveckan, ett arrangemang som syftar till att driva innovation och inspirera genom erfarenhetsutbyte inom offentlig sektor.

Utveckling inom digitalisering i offentlig sektor är ingen ensamsegling och kräver effektivitet och säkerhet i de digitala lösningarna. Därför nyttjar Värmdö kommun så långt som möjligt de komponenter som finns och utvecklas inom den nationella digitala infrastrukturen. Det digitala ekosystem som finns i Sverige där utbyte sker av information mellan samhällets olika aktörer. Det är ett smart sätt att få ut bästa möjliga värde av våra gemensamma resurser och säkerställa en helhetlig upplevelse för invånare och företag.

Vårt uppdrag som kommun är att säkerställa effektiva och tillgängliga tjänster. Samtidigt är vi inte den enda offentliga aktören som har många kontakter med invånare och företag. Det är vårt ansvar att göra det enkelt och tillgängligt. Vi krokar därför arm med resten av offentlig sektor genom de nationella redan utvecklade lösningarna som inte så många kommuner ännu använder. Men det kommer bli fler och vi vill inte vänta. Ska detta bli verklighet måste vi ta stora kliv framåt, säger Mona Ekesryd, chef HUB för innovation och utveckling

Värmdö kommun är drivande genom utvecklingen av ett framtida samlat digitalt möte där invånare och företag genom e-legitimering kan få tillgång till relevant, individuellt anpassad och säker information. Det gör att de som vill ta del av sin information och agera digital kan göra så vilket också ger mer utrymme för de som inte kan eller vill agera digitalt att få mer personlig kontakt. Ett första steg har varit ett breddinförande av lösningen för Digital post

Låt det inte bli en fråga inom kommunen om huruvida vi ska anamma de nationella lösningarna, det är en självklarhet att vi ska det - för att nå snabbare resultat, vara varsamma med våra gemensamma resurser och framförallt för att skapa en helhet för invånare och företagare, säger Anna Pegelow, Senior strateg HUB.

Läs mer om Innovationsveckan (www.innovationsveckan.nu Länk till annan webbplats.). Vill du veta mer, gå gärna in och ta del av vårt seminarium. Innovationsveckan - Välkommen till Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.

Läs mer om digital post: Allt större del av kommunens post till din digitala brevlåda - Välkommen till Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.