Värmdö kommun förbättrar lokala företagsklimatet

Publicerad

Gruppbild från utvecklingsprogrammet. Från vänster: Marcus Nybom, Liselott Vahermägi, Peter Forsberg, Carl Kangas, Ulla Rådling och Cecilia Lejon.

Kontorschef för Vuxen och Arbetslivskontoret Marcus Nybom, vice ordförande i Gymnasie-, vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden Liselott Vahermägi, upphandlingschef Peter Forsberg, kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas, näringslivschef Ulla Rådling och kommundirektör Cecilia Lejon var nöjda med dagen.

Värmdö är en av åtta utvalda kommuner i Sverige som bestämt sig för att ta nästa steg i att förbättra det lokala företagsklimatet, en viktig och prioriterad satsning för kommunen. Ett stärkt företagsklimat med effektivare upphandling och regional kompetensförsörjning var temat för den tredje träffen i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram.

Under onsdagen den 14 februari stod både regional kompetensförsörjning och effektivare upphandling på agendan. Kommunens upphandlingar påverkar företagen på flera sätt, och en fungerande kompetensförsörjning behövs för kommunens tillväxt men även för välfärdens finansiering. Vi fick ta del av Göteborgsregionens arbetssätt där samverkan mellan branscherna är framgångsfaktorn.

Nationellt drabbas nio av tio företag av konsekvenser på grund av rekryteringssvårigheter. En bättre matchning mellan utbildningsutbudet och arbetsmarknadens behov är grundläggande för att riva tillväxthinder. Det var inspirerande att ta del av hur man i Göteborgsregionen konkret jobbar närmare branscherna för att klara kompetensförsörjningen. Där kan Värmdö och kommunerna i Stockholmsregionen göra mer, konstaterar kommunstyrelsens ordförande, Carl Kangas (S).

Utvecklingsprogrammet startade i början på september 2023 och löper fram till sommaren 2024. Genom olika tematräffar, mentorskap och med praktiska exempel får deltagande kommuner inspiration och verktyg som kan bidra till bättre villkor för företagande. Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram kommer resultera i ett eller flera utvecklingsprojekt för ett starkare företagsklimat i Värmdö.

– För att företag ska kunna växa och etablera sig i Värmdö är det avgörande att kunna anställa personer med rätt kompetens, där vet vi att företagen idag har en utmaning. Från denna träff tar jag med mig att skolan är grunden för långsiktig kompetensförsörjning. Det är också värdefullt att vi fått med oss konkreta verktyg till hur vi kan få nöjdare företagare med kommunens upphandlingar, och se om det ger effekt i de mätningar vi gör, säger Ulla Rådling, näringslivschef i Värmdö kommun.

Parallellt med deltagandet i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram fortgår arbetet att tillsammans med näringslivsrådet ta fram Värmdö kommuns nya näringslivsstrategi för ett stärkt företagsklimat.