Återvinnings­centraler på fastlandet

Värmdö kommun har sex återvinningscentraler (ÅVC) där du kan slänga grovavfall. Tre återvinningscentraler ligger på fastlandet - Ekobacken, Hemmesta och Djurö. Fem av kommunens ÅVC har även miljöstationer där du kan slänga elavfall och farligt avfall. På sommaren trafikeras skärgården även av en grovsopfärja.

Planera ditt besök och sortera rätt

Ni som besöker återvinningscentralerna är duktiga på att sortera, men vi behöver bli ännu bättre på att sortera ut allt som kan återbrukas och återvinnas.

Mycket avfall levereras i svarta säckar vilket ställer till en del problem. Merparten av avfallet är rätt sorterat, men ibland händer det att vi hittar exempelvis elavfall, mediciner, färgburkar och oljefilter där det inte hör hemma.

Sortera innan du kommer

För att underlätta både ditt och andras besök på återvinningscentralen kan du redan hemma lasta avfallet smart. Då går det lättare och fortare när du kommer till återvinningscentralen och du hjälper till så att köer och väntetider undviks.

Använd gärna transparenta sopsäckar så ser personalen vad som finns i säcken och kan förebygga att avfall hamnar fel.

Vårt mål är att mer avfall ska gå till återvinning

Det kan hända att vi ber dig öppna din svarta säck för att se om vi kan hjälpa dig att sortera ytterligare och se till att avfallet hamnar i rätt container. Den tomma säcken kan du sedan återanvända eller återvinna. Målet är att minska felsorteringen så att mer avfall går till återvinning istället för förbränning, som är både dyrt och belastar miljön.

Vi måste alla hjälpas åt att återanvända och återvinna mer för att bidra till en hållbar framtid. Tack för att du hjälper till!

Sopsorteringsguide

Är du osäker på var och hur du återvinner vissa artiklar eller ämnen? Då kan du titta i sopsorteringsguiden. Där kan du få lite extra tips om hur du ska tänka och sortera.

Eller fråga personalen på återvinningscentralen – de finns på plats för att hjälpa dig!

Sopsorteringsguide Länk till annan webbplats.

För företag och företagsavfall gäller andra regler

Till företagswebben

Relaterad information

Det här får du slänga