Expediering och kungörelse
Beslut om lov och förhandsbesked ska expedieras och kungöras.
Delgivning, kungörelse och meddelande
Det finns tre olika begrepp som byggnadsnämnden måste förhålla sig till vid expediering och kungörelse av beslut om förhandsbesked och lov. Det är delgivning, kungörelse och meddelande.
Delgivning
Med delgivning menas att en handling eller ett beslut skickas eller lämnas till en person på ett dokumenterat sätt. Syftet med delgivning är att det ska finnas bevis på att en person har tagit del av en handling eller ett beslut och vid vilken tidpunkt detta skedde. Delgivning kan ske på flera olika sätt.
Vilka ska delges?
Ett beslut om förhandsbesked eller lov ska delges sökanden och annan part. Annan part kan till exempel vara fastighetsägare, grannar, sakägare eller arrende.
Kungörelse
Beslut om att ge lov eller positivt förhandsbesked ska kungöras genom ett meddelande i Post- och Inrikes Tidningar. Beslut om att avslå en ansökan om lov eller ge ett negativt förhandsbesked behöver inte kungöras.
Aktuella kungörelser
Kungörelse om lov och förhandsbesked sker elektroniskt eftersom Post- och Inrikes Tidningar numera är en webbtjänst som finns på Bolagsverkets webbplats.
Vad innehåller en kungörelse?
Meddelandet som ska kungöras ska innehålla uppgifter om beslutets huvudsakliga innehåll och var beslutet finns tillgängligt.
Meddelande
För några grupper är det inte tillräckligt med kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar, utan de ska även få ett meddelande skickat till sig. Endast beslut om att ge lov och positiva förhandsbesked behöver kungöras i Post- och Inrikes Tidningar och endast då skickas ett meddelande ut.
Vilka ska få meddelande?
De kända sakägare som inte ska underrättas om beslutet genom delgivning ska få meddelandet om kungörelsen skickat till sig. Meddelandet ska skickas till
- ägare eller innehavare av särskild rätt till en tomt eller fastighet som gränsar till den tomt eller fastighet som lovet eller förhandsbeskedet avser,
- ägare eller innehavare av särskild rätt till en tomt eller fastighet som endast skiljs åt av väg eller gata från den tomt eller fastighet som lovet eller förhandsbeskedet avser,
- övriga kända sakägare såvida antalet inte är för stort.
Vad ska meddelandet innehålla?
Det är samma meddelande som kungörs i Post- och Inrikes Tidningar som ska skickas. Meddelandet ska innehålla uppgifter om beslutets huvudsakliga innehåll och var beslutet finns tillgängligt. Utskicket behöver inte innehålla uppgifter om hur man överklagar.
Expediering till länsstyrelsen
I vissa ärenden ska byggnadsnämnden skicka beslut om lov eller förhandsbesked till länsstyrelsen. Det gäller i följande så kallade förordnandeområden:
- inom tillsynsområden
- inom förbudsområden
- inom eller i anslutning till Natura 2000-områden.
Överklagande
Byggnadsnämndens beslut om förhandsbesked och lov överklagas hos länsstyrelsen. Överklagandet ska dock skickas till byggnadsnämnden som avgör om ändring ska ske och om överklagandet har kommit in i rätt tid. Därefter skickar nämnden överklagandet och handlingarna i ärendet vidare till länsstyrelsen.
Om du tagit del av beslutet via delgivning ska din skriftliga överklagan inkomma inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet, annars kan ditt överklagande inte tas upp för prövning.
Om du tagit del av beslutet genom kungörelse i post- och inrikes tidningar ska ditt överklagande ha inkommit till bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden senast fyra veckor efter att det har kungjorts i Post- och Inrikes Tidning, annars kan ditt överklagande inte tas upp för prövning.
Laga kraft
Beslut som fattas av kommunen får laga kraft då tiden för överklagande löpt ut och beslutet inte har överklagats.
Beslut av sista instans och andra beslut som inte får överklagas får laga kraft direkt. Överklagbara beslut kan även få laga kraft genom att Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, eller i förekommande fall, Högsta domstolen, HD, inte beviljar prövningstillstånd.
Särskilda rättsmedel
När en dom eller ett beslut inte kan överklagas står avgörandet fast och kan normalt inte ändras. Under vissa förutsättningar kan även ett beslut som fått laga kraft överklagas. Detta är möjligt genom resning, återställande av försutten tid och domvilla, så kallade särskilda rättsmedel. Det är MÖD som prövar ansökningar om resning, återställande av försutten tid och domvilla när det gäller beslut och domar enligt plan- och bygglagen, PBL.
Resning
Resning innebär att ett ärende tas upp till ny saklig prövning, trots att beslutet fått laga kraft och egentligen inte kan tas upp igen.
Det kan exempelvis bli aktuellt om nya omständigheter eller bevis som inte tidigare varit kända har kommit fram och sannolikt hade lett till att utgången av målet blivit annorlunda om dessa varit kända. Det krävs dock att parten gör sannolikt att denne inte kunnat åberopa den nya omständigheten eller beviset eller haft giltig ursäkt att inte göra det.
Återställande av försutten tid
Om någon som får överklaga inte har överklagat ett beslut i rätt tid och detta beror på ett oförutsett eller ursäktligt hinder, så kallat laga förfall, kan ny överklagandetid beviljas. Återställande av försutten tid är en begäran att en överklagandetid ska börja löpa igen. Det krävs dock att sökanden kan visa att förseningen beror på något som sökanden inte kunnat råda över eller haft anledning att räkna med. Det kan exempelvis vara personliga skäl som allvarlig sjukdom eller dödsfall. Andra skäl kan vara sådana som att överklagan har kommit bort i postgången eller blivit försenad.
En ansökan om återställande av försutten tid ska ha kommit in inom tre veckor från det att förfallet upphörde, det vill säga från det att hindret att överklaga inte längre finns. Ansökan måste dock ha kommit in senast inom ett år från det att tiden att överklaga gick ut.
Domvilla
Klagan över domvilla är en begäran om att ett avgörande som inte längre kan överklagas ska undanröjas på grund av ett grovt rättegångsfel som kan ha påverkat utgången av målet. Med grovt rättegångsfel menas ett mycket allvarligt fel från domstolens sida vid tillämpningen av de regler som gäller för domstolens handläggning av en process. Ett exempel kan vara att part inte fått ta del av material i målet som varit betydelsefullt för prövningen.
Var ska överklagande lämnas eller skickas?
Överklagandet ska skickas till kommunen med post eller e-post, se adress nedan.
Länsstyrelsen i Stockholms län
via Värmdö kommun
Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden
134 81 Gustavsberg
varmdo.kommun@varmdo.se
Aktuella kungörelser
Länk till Post- och Inrikes Tidningar (PoIT) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.