Vatten och avlopp på Sandhamn
Under sommarmånaderna kan grundvattnet på Sandhamn bli en bristvara. Hjälp oss därför att vara rädd om vattnet!
Sandhamns vatten är unikt för att vara en skärgårdsö. Ön har nämligen kommunalt vatten. Grundvattnet, som renas till dricksvatten på ön, ligger ömtåligt inkapslat i sand som enda skydd från havsvattnet. Pumpas för mycket grundvatten upp, tränger saltvatten in och förstör grundvattnet för lång tid framöver.
Vi säger varmt välkommen i land men hjälp oss att vara rädda om vattnet! Njut av vackra Sandhamn!
Restriktioner under sommarhalvåret
Sedan 2019 finns ett förbud som reglerar hur vattnet på Sandhamn får användas. Det ska bidra till att få en långsiktigt hållbar grundvattenbalans på ön. Förbudet innebär att det är förbjudet att bevattna med slang, fylla pooler och spola av båtar med dricksvatten på Sandön, Telegrafholmen och Lökholmen. Förbudet gäller mellan den 15 maj till den 15 september.
Förbudet gäller även de som har verksamhet på Sandhamn.
Vattendom
För att ta upp grundvatten i större mängd krävs tillstånd av miljödomstolen och är reglerat i Miljöbalken. För att få ett sådant tillstånd måste man visa att de uttag man tänkt göra inte medför någon negativ påverkan på människors hälsa eller miljön.
Värmdö kommun ansökte om tillstånd hos Stockholms tingsrätt och fick år 2006
vattendom för uttag av grundvatten på Sandhamn om högst 500 kubikmeter per dygn och högst 90 000 kubikmeter per år.
Vilka risker finns?
Om uttaget är för stort kan det uppstå saltvatteninträngning. Normalt ligger grundvattenytan över havsnivån, vilket hindrar det salta havsvattnet från att tränga in i magasinen. Men om uttagen blir stora så sjunker grundvattenytan och man kan få saltvatteninträngning.
Risk- och konsekvensanalys
Värmdö kommun har tagit fram en risk- och konsekvensutredning över uttag på Sandön.
I utredningen finns det en märkbar påverkan av vattenkvaliteten i form av höga kloridhalter när uttagsvolymen är som störst under sommarmånaderna. Att kloridhalten ökar vid större uttag är ett tecken på att uttagsvolymen är större än vad magasinet klarar. Fortsätter uttagen kommer även kloridhalten att öka. Därför är det viktigt att vi följer beslutade restriktioner och vattendom.
Kontakta VA-enheten om du önskar ta del av Risk- och konsekvensutredningen över uttag på Sandön.