Tyck till
Talande webbLyssna

Budget- och skuldrådgivning

Har du svårt att få din ekonomi att gå ihop, eller vill du ha hjälp med att se över din ekonomi? Ibland kan man behöva någon annans hjälp för att få koll på sin ekonomi och hitta lösningar på sin ekonomiska situation.


Till budget- och skuldrådgivarna kan du vända dig oavsett om du har ekonomiska problem eller om du vill veta hur du kan undvika att få ekonomiska problem i framtiden. En budget- och skuldrådgivare kan till exempel ge råd om din ekonomi, hjälpa dig att upprätta en budget eller ge dig stöd i att kontakta företag eller personer som du är skyldig pengar.

Alla behöver en hushållsbudget

För att ha kontroll över sin ekonomi behöver alla ha en hushållsbudget som är anpassad efter den egna ekonomin och situationen. Även för den som inte har problem med sin ekonomi är budgeten en hjälp för att hålla koll på inkomster och utgifter.

I en budget skriver du ner och summerar dina inkomster och dina kostnader. Budgeten kan hjälpa dig att se till så att dina inkomster räcker till att betala dina kostnader, och att du har pengar kvar för att köpa det du behöver hela månaden. Att göra en budget kan också göra det lättare för dig att veta vad du har råd att köpa.

Hos budget- och skuldrådgivaren kan du få hjälp med att skapa en budget som är anpassad efter din ekonomi och din situation.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stöd och rådgivning

Att få stöd och hjälp hos budget- och skuldrådgivningen är helt frivilligt, och allt stöd utgår ifrån dig och dina önskemål. Rådgivaren erbjuder vägledning och kan berätta om vilka olika möjliga lösningar som finns i just din situation, men det är du själv som avgöra vad du vill göra. 

Att få stöd och hjälp från en budget- och skuldrådgivare är kostnadsfritt, och vem som helst som bor i Värmdö kommun kan få råd och stöd från bugdet- och skuldrågivningen.

Budget och skuldrådgivning kommer ha stängt mellan 20 december 2019 och 8 januari 2020.

Vad kan jag få hjälp med?

En budget- och skuldrådgivare kan bland annat hjälpa till med att:

  • Ge råd om hur du kan undvika att få ekonomiska problem
  • Hjälpa till att skapa en hushållsbudget som passar just dig och din situation
  • Hjälpa dig att förändra ditt köpbeteende
  • Ge dig råd och förslag för att förhindra att en jobbig ekonomisk situation blir värre
  • Informera om hur en skuldsanering går till
  • Hjälp med att kontakta dem som du har skulder hos
  • Hjälp med ansökan om skuldsanering

Tystnadsplikt

Budget- och skuldrådgivarna har tystnadsplikt. Budget- och skuldrådgivaren använder ett program där det är möjligt att vara anonym när denne arbetar i programmet. Därför kan du välja om du vill vara anonym i kontakten med budget- och skuldrådgivaren.

För att du ska få en så effektiv hjälp som möjligt kan budget- och skuldrådgivaren dock behöva göra minnesanteckningar under arbetets gång.

Senast publicerad: 2019-11-27