Engagera dig i integration

Privatpersoner, föreningar och studieförbund spelar en mycket viktig roll för nyanländas möjligheter att integreras i lokalsamhället. I Värmdö finns flera initiativ som du som vill engagera dig kan delta i. Här hittar du information om några av dem.

Kompis Sverige

Värmdö kommun samarbetar med organisationen Kompis Sverige, som matchar nyanlända med etablerade svenskar till kompispar. Ni träffas regelbundet och fikar, promenerar, sportar, eller gör något annat som ni tycker är kul. Du får lära dig mer om en annan kultur. Din nyanlände kompis får träna svenska, och möjlighet att lära sig hur samhället och det sociala livet fungerar i Sverige.

Se Kompis Sveriges film om kompisar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Kompis Sverige och om hur du gör för att träffa en kompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seniordansarna

Har tillsammans med Kompis Sverige arrangerat möte med temat ”Vi måste mötas”. Gruppen ville visa hur enkelt det är att ordna ett trevligt möte med nyanlända och etablerade svenskar. Det bjöds på enkla danser och fika. Gemenskap, rörelse och skratt.

För mer info, kontakta lennart.karlsson@mac.com, 08-570 229 27.

Tillitsverket

Tillitsverket finns för att genom skapande stärka tilliten i samhället och bidra till en positiv hållbar utveckling. Tillitsverket erbjuder lek och skapande verksamhet för vuxna och barn i alla åldrar.

Mer om Tillitsverkets aktiviteter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Röda Korset

Röda korsets Värmdökretsen anordnar varje vecka språkcafé för nyanlända som vill träna på svenska. Som etablerad svensk kan du hjälpa till genom att engagera dig som samtalsledare.

Röda korsets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska kyrkan

Inom Svenska kyrkan i Värmdö kan du engagera dig inom någon av de olika församlingarna, till exempel Gusvatsberg-Ingarö eller Värmdö församling. Du kan till exempel engagera dig i kyrkans verksamheter för inkludering och integration, eller hjälpa till vid utdelningen av matkassar till utsatta personer.

Gustavsberg-Ingarö församling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Värmdö församling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen till Värmdö

Välkommen till Värmdö är ett privat initiativ som på volontärbasis samlar in och fördelar varor och tjänster till nyanlända. Gruppen hjälper bland annat nyanlända med möblering av bostaden.

Kontakta Välkommen till Värmdö via Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.