Bibliotek i Värmdö

Välkommen till Värmdö kommuns bibliotek för möten, nya perspektiv, överraskningar och event.

Värmdö bibliotek

Värmdö har tre folkbibliotek som du kan besöka i Gustavsberg, Hemmesta, på Djurö . Här kan du låna och läsa böcker, filmer, musik och tidskrifter. Du har gratis WiFi i våra lokaler och gott om lugna platser för studier eller möten. Vi erbjuder även många olika sorters program och aktiviteter. Djurös folkbibliotek erbjuder Meröppet varje dag kl 07-21 och Hemmesta bibliotek har Meröppet kl 09-19 varje dag.

Värmdö bibliotek på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Håll dig uppdaterad

Aktuell information om öppettider och dygnet-runt-öppet e-bibliotek hittar du i biblioteksportalen (se länk ovan). Ta del av Värmdö biblioteks nyhetsbrev (länk till anmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Vi finns också på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Lyssna på oss via Värmdöbibblopodden. Skaffa appen Biblio Library (Axiell Media) för vårt ljudboksutbud. Finns i App Store och Google Play butik och är gratis.

Boka oss

Behöver du digital hjälp? Eller behöver du skaffa stöd för din läsning genom Legimusappen? Vill du få personliga läsråd?
Kontakta våra kunniga bibliotekarier info.bibliotek@varmdo.se

Ö-bibliotek

Befinner du dig på skärgårdsöarna  Sandhamn eller Nämdö så kan du passa på att besöka ö-biblioteken där. Dessa drivs i samarbete mellan kultur- och fritidsnämnden och lokala föreningar .

Läs mer om Ö-biblioteken

Skolbibliotek

Mer information om skolbiblioteken finns på skolornas egna webbsidor.

Skolor i Värmdö

För pedagoger

Du som arbetar i skolan eller förskolan kan få stöd antingen genom Språkoteket eller Skoldatateket. Träffa oss i Hemmesta bibliotek, Hemmestaskolan 6-9, huvudentrén,

Språkoteket

Språkoteket riktar sig till personal inom förskola och skola som arbetar med barn och ungdomar i behov av extra språklig stimulans. Stöd, rådgivning och utlåning av material är kostnadsfritt.

Läs mer om språkoteket Länk till annan webbplats.

Skoldatateket

På Skoldatateket kan du som pedagog få stöd med tekniska hjälpmedel om du har elever med olika inlärningssvårigheter. Hjälpen finns till för alla sorts pedagoger i grundskola, gymnasium, särskola och gymnasiesärskola. Stöd och rådgivning är kostnadsfritt.

Läs mer om skoldatateket Länk till annan webbplats.

Biblioteksplan

En välfungerande biblioteksverksamhet är en av nycklarna till ett hållbart demokratiskt samhälle där invånare i alla åldrar är aktiva och har en hög livskvalitet. För att säkerställa den utvecklingen framåt har Värmdö kommun tagit fram en ny biblioteksplan som gäller fram till år 2023. Planen fokuserar på sju strategiska utvecklingsområden:

  • Förskola
  • Nationella minoriteter och personer med annat modersmål
    än svenska
  • Uppsökande verksamhet
  • Tillgänglighet
  • Digitalisering och medie- och informationskunnighet
  • Hållbarhet och samverkan

De sju områdena har valts ut i dialog med den Nationella biblioteksstrategin och med utgångspunkt från de lokala förutsättningarna i Värmdö.

Värmdö kommuns biblioteksplan , 4.4 MB, öppnas i nytt fönster.