Här kan du ta del av Värmdö kommuns grafiska profil. Profilen bygger på fyra hörnstenar som är till för att skapa igenkänning, tydlighet och förtroende för vårt varumärke – logotyp, typografi, profilfärger och grafiska element.
Målet med profilen är att skapa en enhetlig bild av vår organisation och en tydlig avsändare. Värmdö kommuns omarbetade logotyp är den mest centrala delen av vår visuella identitet och den grafiska profilen har skapats med utgångspunkt från dess runda former vilka återkommer i vårt profiltypsnitt och grafiska element.
Värmdö kommuns logotyp är vårt främsta visuella kännetecken.
Den visar att det är Värmdö kommun som står bakom verksamheten eller informationen. Genom att konsekvent följa riktlinjerna för hur vi använder vår logotyp blir det tydligt för medborgarna vad som ingår i Värmdö kommun och vårt varumärke stärks.
Värmdö kommuns logotyp är en omarbetning av kommunvapnet och består av en sköld med de två flintugnarna samt ordmärket Värmdö kommun. Logotypen får inte beskäras eller ändras.
Värmdö kommuns kommunvapen kommer att finnas kvar i sin tidigare form. Kommunstyrelsen beslutar över när kommunvapnet ska användas.
Logotypen finns i en stående version och en liggande version.
De två versionerna finns i tre olika utförande, enfärgad blågrön (Fjärd), svart och vit (negativ). Tänk på att skapa tillräckligt mycket kontrast mot bakgrunden.
Utrymmet runt logotypen kallas frizon och innanför denna får inga grafiska element, text eller bild placeras. Frizonen är till för att ge logotypen ett starkt och estetiskt intryck. Frizonen är ett minimum – ju mer fri yta som finns runt logotypen, desto tydligare framträder den.
För att logotypen inte ska upplevas som otydlig finns en minsta tillåten storlek. Storleken får inte understiga 16 mm i höjd för stående logotyp respektive 22 mm i bredd för liggande logotyp.
Logotypen ska placeras i ett av de fyra hörnen.
Placeringen ska alltid ta hänsyn till den angivna frizonen.
Se exempel.
Här kan du ladda ned Värmdö kommuns logotyp
Logotyper i png Zip, 280.7 kB.
Logotyper i jpg Zip, 691.3 kB.
Värmdö kommuns profiltypsnitt är Avenir Next LT Pro som designades av Adrian Frutiger i samarbete med with Monotypes formgivare Akira Kobayashi.
Som kompletterande typsnitt för längre brödtexter i Officemallar kan Garamond användas.
Använd kontraster för att skapa liv åt texten. Ett exempel kan vara att i en och samma rubrik eller ett utlyft citat använda olika vikter av typsnittet som utmärkning av ord och för att skapa dynamik.
Den grafiska profilens färgpalett består av sex profilfärger samt svart och vit.
Värmdö kommuns primära profilfärg heter Fjärd och är en blågrön färg inspirerad av våra omgivande vatten.
Vidare har vi ytterligare fem profilfärger som även dom är inspirerade av skärgårdsnaturen.
Fjärd (blågrön)
Pantone: 315 C
CMYK: 100/10/20/45
RGB: 0/98/125
HEX: #00627d
Älggräs (lila)
Pantone: 2597 C
CMYK: 83/100/0/0
RGB: 93/0/150
HEX: #5d0096
Ljung (rosa)
Pantone: 2062 C
CMYK: 34/83/0/0
RGB: 180/69/149
HEX: #b44595
Strandråg (grön)
Pantone: 2408 C
CMYK: 73/31/70/17
RGB: 73/123/89
HEX: #497b59
Renfana (gul)
Pantone: 151 C
CMYK: 0/58/94/0
RGB: 255/130/4
HEX: #ff8204
Gråvacka (mörkgrå)
Pantone: 7546 C
CMYK: 89/68/46/47
RGB: 37/56/74
HEX: #25384a
För att förstärka Värmdö kommuns visuella identitet använder vi det grafiska elementet Porslinsvågen samt tonplattor i våra profilfärger.
Porslinsvågen är ett grafiskt element som är inspirerad av vår omgivande skärgård samt vårt kulturarv i form av Gustavsbergs porslinsfabrik.
Porslinsvågen finns för nedladdning i olika utföranden. Exempelvis finns beskurna varianter för hörn och rektangulär version för att användas helt utfallande samt som bård.
Här kan du ladda ned Porslinsvågen
Kommunens färgpalett kan användas i tonplattor för att förstärka identiteten och lyfta fram ett budskap. För att skapa identitet i dessa tonplattor kan porslinsvågen användas som bård i sidan eller i nederkant.
För att skapa sammanhållen och konsekvent design i vår kommunikation, använder vi en grid. Griden är en tvådimensionell struktur som används för att strukturera upp innehåll i form av texter, bilder och rutor.
Följande tabell visar de vanligaste formaten och hur måtten anpassas till dem. Nedan finns mallar för InDesign för respektive format att ladda ned.
Eftersom gridens 12 kolumner är delbart på 2, 3, 4 och 6, finns det möjlighet till många olika designlösningar.